luni, 9 iulie 2018

Sintra, minunea portugheză de lânga oceanul Atlantic


Foarte de aproape de sfârșitul continentului european, la 18 kilometri de apele furioase al Oceanului Atlantic se poate vizita unul dintre cele mai superbe parcuri naturale din Europa,  loc plin de mister și istorie a lusitanilor.
Sintra, minunea lusitană de la capătul pământului este locul în care regii portughezi s-au retras la umbra muntelui și au construit intr-o fabuloasă arhitectură romantică câteva dintre cele mai reprezentative castele demne de cărțile de povești.
Vizita  la Sintra a debutat pe răcoarea dimineții cu primul popas fiind la Palatul Regal din Sintra(Palacio Nacional de Sintra) construcție începută în secolul XIII dar mereu supusă mereu modificărilor de restaurare.Construcția reprezintă: stilul maur ,gotic și manuelin.Interiorul cuprinde o bogată colecție de gresie colorată(ajulezos medejar).Evident a urmat o parcurgere la pas a măruntelor magazine de suveniruri foarte imbietoare pline de elemente locale artistice, din care nu lipsesc elementele maure și omniprezentele ajulezos.Cafeaua de dimineață sorbitâ în una din cafenele din zonă ne-a dat tăria necesară pentru a continua periplul nostru prin minunata Sintră.
Evident cea mai frumoasă construcție este considerat Palatul Pena ridicat pe o culme stâncoasă pe ruinele unei vechi mănăstiri, fiind opera arhitectului german Lutwing von Eschwerge care a efectuat construcția la comanda regelui Ferdinand al II-lea.
Mai puțin vizitat este castelul Monserrate care reprezintă un amestec de culturi arhitecturale indiene și maure de inspirație a mogulilor indieni.Din păcate nici noi nu am ajuns aici timpul scurt căldura amiezii au reprezentat obstacolele cele mai puternice.
Sintra este plină de mister și elemente de simbolistică masonică inspirată parcă din lumea cavalerilor templieri, dar toate aceste obiective turistice trebuie supervizate de o atentâ informare pentru descifrarea elementelor istorice îmbinate și ascunse cu grijă de inițiatotri construcțiilor. Gradina Quinta da Regaleira situata în Centrul Vechi al Sintrei aflat în Patrimoniul Universal UNESCO, Quinta da Regaleira este unul dintre acele locuri misterioase, speciale, mai putin accesibile, plină de elemente simbolistice rezultatul viselor magice ale proprietarului său, Antonio Augusto Carvalho Monteiro (1848 -1920).
Sintra este o îmbinare încununată de succes al unei vechi moșteniri maure cu elementele romantice ale manuelismului portughez și cu elementele ascunse ale simbolisticii masonice  pline de mister.
Această minune lusitană necesită rezervarea unei vizite mai profunde și o perioadă de timp mai mare pentru a descoperi mai adânc tot ce ascunde, dar ramân cu satisfacția ca fie și numai pentru câteva ore  inima mea a bătut în mijlocul Edemului Europei.
Portugali
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog