marți, 17 octombrie 2023

Amalfi, centrul de tranzit al zonei costiere


Amalfi este locul de întâlnire între Nordul și Sudul zonei costiere este locul de plecare al autobuzelor care circulă pe rutele către Salerno, Ravello sau Sorento pentru a explora frumusețile zonei, reprezintă punctul central de plecare către zona costiera amalfitana.

Amalfi, o bijuterie ascunsă în inima Italiei, este o destinație ce te răsfață cu frumusețea sa naturală și atmosfera sa autentică. Când te afli în Amalfi, începi să simți că timpul se mișcă într-un ritm mai lent, în armonie cu marea și munții care o înconjoară. dar și cu aglomerația de pe străzile înguste sau gălăgia produsă de italienii vorbăreti..

Într-o dupa-amiaza scăldată de soarele arzător, am pornit să explorăm acest oraș fermecător.De la prima privire, străduțele înguste și sinuoase au fost un adevărat labirint, dar fiecare cotitură a dezvăluit o nouă surpriză. Casele cu fațade vopsite în nuanțe pastelate, acoperișurile acoperite de plante cățărătoare și terasele cu flori colorate contribuie la farmecul de vis al orașului.

Am coborât pe scările abrupte până la malul mării, unde am găsit o plajă liniștită cu nisip auriu și apă cristalină. Ne-am relaxat sub umbrela unei terase am contemplat marea albastră, în timp ce razele soarelui mă înfierbânta și sorbeam din berea Peroni servită la temperatura adecvata.

După aceea, am hotărât să explorez istoria și cultura Amalfiului. Am vizitat Catedrala Sfântului Andrei, o capodoperă a arhitecturii medievale, cu fațada sa spectaculoasă și clopotnița ce se înalță spre cer. Am descoperit și Muzeul de Hârtie, unde am învățat despre istoria producției de hârtie în Amalfi, o tradiție începută în Evul Mediu.

Un element mai puțin cunoscut despre Amalfi o reprezintă fântâna realizata în secolul al XVIII-lea în piatră, care evidențiază două urme umane sculptate în marmură. Numele ei amintește de tradiția de a uda măgarii care coborau din satul Pogerola cu o mulțime de fructe, legume și lemne.

Din 1974, în fântână a fost amenajată o naștere caracteristică, folosind calcar și pietre tufaceoase preluate din partea interioară a Valle dei Mulini și modelate de apele râului; figurinele reprezentând personajele principale ale nașterii sunt în mare parte scufundate în apa fântânii.Scena Nașterii Domnului a fost proiectată de localnicii din Amalfi Giuseppe Buonocore, Vincenzo Livano și Nicola Pepe.

Un alt reper turistic reprezinta statuia lui Flavio Gioja din centrul statiunii Amalfi care a fost inventator și navigator italian creditat cu elemente care au îmbunătățit funcționarea busolei, dar nu exista dovezi certe în acest sens.

Aglomerația infernală de pe stradutele inguste din Amalfi au împiedicat realizarea unor fotografii mai clare și detaliate cu frumusețile arhitectonice, iar pe seara, la ora mesei, cu greu am reușit sa ocupam o masa pentru a degusta delicioasele paste italiene pregatite chiar de localnici.

Înainte de a pleca, am savurat o cină delicioasă într-un restaurant local, unde am degustat specialități italiene autentice, cum ar fi paste proaspete și limoncello, un lichior local preparat din lamai cultivate în grădinile din împrejurimi, un fel de simbol local.

Amalfi mi-a lăsat o amintire de neuitat, o combinație de frumusețe naturală, istorie bogată și gastronomie excepțională. Oricine are privilegiul de a vizita acest loc magic va fi fermecat și cucerit de farmecul său senzațional, dar nu regret cazarea la Maiori care a fost un loc mult mai liniștit, chiar dacă a fost mai puțin animat și aglomerat, dar cu o plajă mai intinsa.















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog