sâmbătă, 12 mai 2012

Orașul antic Dion de lângă Paralia Katerini


În sejurul efectuat în Grecia în stațiunea Paralia Katerini pe lângă timpul dedicat relaxării pe minunatele plaje de pe malul Mării Egee, la poalele Muntelui Olimp, am vizitat un impresionant sit arheologic la Dion.Am găsit aici un oraș antic impresionant care ne duce cu gândul la câteva milenii în urmă.
La 5 km de ţărmul Mării Egee, pe pantele Muntelui Olimp se află vestigiile anticului Dion (supranumit oraşul lui Zeus), important centru de civilizaţie al Macedoniei timp de 1000 de ani.Situl Dion este situat la 15 km sud-vest de Katerini şi la 7 km de autostrada ce leagă oraşele Salonic şi Atena
Săpăturile începute în 1982 au scos la lumină o mare parte a oraşului antic, zidurile şi templele înconjurătoare. La diferite niveluri, în interiorul oraşului, au fost descoperite reşedinţe particulare, clădiri publice, magazine, ateliere, băile publice (termele) şi palatul lui Dionysos, cu uimitoarele sale mozaicuri. În afara zidurilor oraşului se găsesc templele zeilor (templul lui Zeus, templul zeiţei Isis, templul lui Demeter), teatrul grec, teatrul roman şi stadionul.
În secolul al cincilea cutremure violente a pus capăt la prosperitatea orașului. Cu toate acestea, a rămas destul de ea pentru a oferi vizitatorilor de astăzi este o idee bună de frumuseţea oraşului, cu spaţii ample sale publice, de teatru, numeroase statui, şi fortificaţii puternice, drumuri de piatră șlefuită traversează prin centrul sitului istoric  sunt semnele unei civilizații puternice de la poalele Olimpului.Să fie chiar orașul zeilor?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog