luni, 9 iulie 2012

Popas la abația Melk, Austria


            Autostrada care străbate Austria de la Viena la Salzburg, orașul marelui Mozart, trece pe lângă un loc mai puțin cunoscut turiștilor și nu suficient promovat de agențiile de turism și anume : abația benedictină Melk.
         Loc de un pitoresc miraculos așezată pe o stâncă pe malul Dunării, clădirea abației Melk realizată în stil baroc  pare o zonă care parcă se smulge din monotonia drumului străbătut de la Viena.
         În anul 976 , pe locul actualei abații, marchizului Leopold I, din familia Babenberg a organizat populația locală pentru prevenirea atacurilor, Melkul fiind o fortificație care stat în calea agresiunilor venite de mai jos de Dunăre.Mai târziu în secolul XII s-a transformat în școală monastică beneficiind de una din cele mai importante biblioteci și o colecție impresionantă de manuscrise.
 Abația a fost centrul unor reforme religioase în secolul XV, iar între anii 1702 și 1736 a fost reconstruită de către arhitectul Jakob Prandtauer. Palatul găzduieşte biserica în stil baroc, biblioteca conține mii de manuscrise şi cărţi rare, iar muzeul  prezintă colecţia de artă și istorie a așezământului monastic.
Probabil că celebritatea  așezământului monastic de la Melk a venit după succesul reputat de scriitorul Umberto Eco, autorul romanului Numele trandafirului, care s-a documentat pentru romanul său chiar la abația din Melk, dând numele "Adso von Melk" unuia dintre personajele principale, anume tânărul ucenic al călugărului franciscan William de Baskerville, însărcinat cu investigarea morţii unor monahi dintr-o mânăstire din nordul Italiei.Un popas de câteva ore ne îndeamnă la câteva clipe de meditație, iar cititorii romanului lui Umberto Eco vor fi transpuși în lumea monastică nu atât de perfectă cum ne-o imaginam noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog