luni, 3 ianuarie 2011

Bratislava , Pressburg sau Pozsony

Sunt cele trei nume purtate de capitala Slovaciei, unul dintre cele mai tinere state europene, care a obținut independența într-un mod pașnic, fără război și vărsare de sânge.Poate că slovacii au așteptat prea mult timp pentru a avea un stat independent , după aproape 1000 de ani sub imperiul Austro-Ungar și mai târziu, după 1918, au făcut parte din statul cehoslovac.
Odată cu separarea din cadrul statului cehoslovac, Slovacia s-a descătușat economic  reușind să atragă investiții străine, a obținut ritmuri de creștere de peste 8% anual și a trecut la moneda euro în 2009.A fost alături de Slovenia campioana economică a estului fost comunist, cele două state fiind singurele capabile să pătrundă în zona euro, deși porneau din poziție de outsider față de Cehia sau Polonia.
Capitala Bratislava fără să aibă strălucirea capitalelor imperiale Praga sau Budapesta, este un oraș plăcut turistului păstrând  ambianța medievală în zona centrală.Orașul a înflorit în timpul împărătesei Maria Tereza când a devenit unul dintre cele mai importante localități din imperiu, perioadă în care populația orașului s-a triplat.
Cel mai important loc al orașului  îl reprezintă Castelul Bratislava , fostă fortăreață gotică din vremea lui Sigismund de Luxemburg, devenind în timpul Mariei Tereza reședință imperială, distrus în 1811, apoi refăcut de comuniști în 1950.
O vizită în orașul dunărean Bratislava este binevenită și nu trebuie să lipsească dintr-un circuit central-est european.
Slovacia

Slovacia

Slovacia

Slovacia

Slovacia

Slovacia

Slovacia


Un comentariu:

  1. Ce frumos ! As vrea sa stiu si eu sa fac videoclipuri asa interesante... :)
    Este placut , sa revezi , prin ochii altcuiva , locuri deja vizitate...

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog