sâmbătă, 11 aprilie 2020

In vizită la Marea Moartă

Vizita în Israel este plină de surprize, este o lume mult diferită față de ce am fost obișnuiți noi europenii.Diferențele le întâlnești la tot pasul, fie că circulăm pe autostrăzile nou construite sau vizităm obiectivele turistice dintr-un stat tânăr, dar cu o istorie atât de veche impregnată de simboluri și mistere ale celor 3 mari religii ale umanității.
Unul din obiectivele noastre  a fost vizitarea plajei de la Marea Moartă după un parcurs pe drumuri îngrijite și peisaj deșertic. In final am ajuns la  427 de metri sub nivelul mării într-un loc unic pe globul pământesc perfect amenajat turistic.Trebuie să precizez că este locul de pe Terra cu cea mai adâncă altitudine față de marile și oceanele lumii, adică ne-am aflat la 427 sub nivelul de exemplu al Marii Negre.
Marea Moartă  este de fapt un lac cu salinitate foarte ridicată, procentul de sare este de 9,6 ori mai ridicat decât al oceanului planetar, este aproape imposibil să înoți , marea majoritate a turiștilor fac o baie la picioare, dar mai sunt îndrazneți care se aruncă în apele marii.Marea Moartă este intr-un proces pemanent de secare, deși o veche profeție spune că va veni timpul când apa marii va fi sănătoasă și va putea găzdui viața marină.
In apropiere de Marea Moartă se află grotele unde au fost descoperite celebrele Manuscrise de la Marea Moartă de către un beduin, acum sunt expuse la Muzeul Rockefeller ți Muzeul Național din Ierusalim.
Chiar dacă ploaie este un fenomen destul de rar întâlnit prin zonă, noi am fost beneficiarii unei ploi reci de toamnă târzie care a atenuat uscăciunea și aerul sărat de la malul mării.Concentrația sărurilor de aici este diferită față de alte mări sărate, tocmai de aceea israelienii au dezvoltat o adevarată industrie din  prelucrarea și comercializarea produselor extrase din sărurile minerale și nămolul din Marea Moartă.
Acest lac imens, unic pe planeta noastră este alimentat de un singur curs de apă care se scurge prin depresiunea Iordanului, este bineînțeles Iordanul atât de sfânt al creștinilor.Iordanul reprezintă singura sursă de apă din zonă atât pentru Israel cât și pentru Iordania, fapt ce duce la exploatarea intensivă a resursei de apă dulce și are ca efect secătuirea Marii Moarte.

Acest loc cu încărcătură biblică, poate fi încă vizitat... dar oare până când? Noi cei care am trecut pe acolo suntem niște privilegiați ai soartei pentru am putut călca pe meleguri străvechi zguduite de trecutul istoric atât de zbuciumat, dar totuși născător de speranță pentru un viitor incert.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog