vineri, 7 iunie 2019

Lisabona de la gloria de odinioară la modestia prezentului

Lisabona, cea mai vestică capitală europeană, vârful de lance al descoperirilor geografice către India, China Japonia și coastele Africii are înrădăcinată în istoria sa, locul de unde a început perioada marilor călătorii către Orient.Portughezii, navigatori desăvârșiți au pus ampreta pe istoria lumii prin descoperirile geografice realizate de Vasco da Gama aprobate și susținute de regele Manuel I cu concursul lui Bartolomeu Diaz
La măreția descoperirilor geografice a contribuit portul Lisabona care afost principalul punc de plecare al navigatorilor care au dus la descoperirea de noi teritorii în America se Sud, Africa, India...Lisabona a devenit între secolul al XV-lea şi secolul al XVIII-lea cel mai activ port al coasteiatlantice europene și adevenit unul dintre cele mai prospere centre comerciale ale Europei.
         Din păcate avantul economic și prosperitaea  portughezilor au fost stopate de marele cutremur de pământ din ziua de 1 noiembrie 1755 cand  construcțiile din tot orașul au început dintr-o dată sa se prăbușească ucigand mii de oameni. Mulți supraviețuitori au fugit spre port, dar acolo au văzut îngroziți cum se ridicau valuri uriașe  de tip tsunami pe fluviul Tajo dinspre Oceanul Atlantic, iar apele înghițeau trupurile celor care au scăpat de mișcările tectonice.Ce nu a putut apa sau mișcarea telurică să distrugă a devastat focul izbucnit din sobele locuitorilor orașului.
         Acest cataclism înfiorător a stopat dezvoltarea orașului, iar navigatorii olandezi au preluat foloasele comerțului din zona orientală și au folosit toate descoperirile navigatorilor portughezi pentru dezvoltarea propriei națiuni.
         Lisabona a rămas în urmă și-a pierdut puterea comercială, apoi a pierdut coloniile și deși nu a fost implicată în al doilea război mondial, dictatura de extremă dreaptă a lui Salazar nu a reușit să redea măreția pierdută de odinioară.
A rămas doar cu realizarea celebrului pod care îi purta numele, acum 24 aprilie, ce leagă orașul de cartierul Amanda fiind o copie a podului Golden Gate din San Francisco.
         Abia după intrarea în Uniunea Europeană orașul a cunoscut o nouă dinamică de dezvoltare prin reamenajarea portului, construcția noului pod Vasco Da Gama care traversează estuarul  Tajo pe lângă crescătoriile de pești și pe lăngă plantațiile stejari de plută pe o lungime de 17,5 kilometrii dublând legătura dintre cele 2 maluri alae râului Tajo.Cea mai amplă transformare a zonei de la malul râului Tajo a avut loc înaite de Expoziția Mondială  Expo 98 când Parque das Nacoes (Parcul Natiunilor)  a devenit ce mai modernă și elegantă zonă a Lisabonei flancată de o telegondolă care parcurge o parte a malul râului Tajo oferind turiștilor o spendidă priveliște.
         In prima zi petrecută la Lisabona am respirat aerul oceanic din port cu vizitarea Torre de Belém (Turnul Belem) o construcție militară pentru supravegherea sosirilor din portul, Mosteiro dos Jerónimos (Mănăstirea Jerónimos), construită din dorința regelui Manuel absolut superbă și impresionantă, iar mai tărziu Monumentul Descoperirilor apoi ne-am relaxat gustând din celebra prăjitură Pasteis de Belem (prăjitură din Belem), reclama și brandul fiind mai importante decât gustul.
         Zilele următoare le-am dedicat plimbărilor prin cartierele portugheze Beixa, Rossio, Bairro Alto cu celebrul lift între cartire așezate pe colină, Alfama sau Belem fiecare cu particularitățile sale într-un decor ușor dezorganizat tipic popoarelor latine.
         Cafeaua la Lisabona este foarte ieftină și bună, oamenii sunt modești și calzi, iar diversitățile de pește și fructe de mare pregătite de localnici sunt foarte gustoase.
         Nu trebuie exclusă vizita la un Mall local vom avea surpriza să vedem prețuri inferioare pentru multe produse față de celelante țări europene.Cred că modestia este cuvântul care caracterizează cel mai bine acest minunat oraș turistic care tinde să renască către gloria pierdută de odinioară.

Portugalia
Portugalia
Lisabona
Lisabona
Lisabona
Lisabona
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog