duminică, 12 august 2012

Luxembourg, a treia capitală europeană


Orașul Luxembourg. amplasat la confluența râurilor Alzette si Petrusse, la intersecția a trei țări civilizate din Europa (Franța, Belgia,Germania), a trezit mereu invidia marilor puterilor europene.Cu un statut de neutralitate, adesea încălcat de vecinii săi mai puternici în timpul războaielor europene, amplasat într-o zonă geografică cu relief divers Luxembourgul reprezintă un punct de reper important în scurta istorie a Uniunii Europene.
Capitala ducatului Luxembourg este un oraș fascinant, un amestec de istorie și modernism ponderat, clădit pe mai multe nivele:în vale, pe deal și zonă mediană de unde poți admira atât vechile fortificații incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cât și principalele obiective turistice din care amintim: Piata Armelor, ocupată vara de cafenele și mici magazine de souveniruri, dominată de Palatul Municipal, Piața Wilhelm,și statuia marelui duce de Luxemburg, Wilhelm II al Olandei, Platoul Sf. Spirit sau Monumentul Solidaritații Naționale, Bock - stânca pe care a fost construit primul castel al ducatului, fortificațiile și cazematele.
Vizita noastră în capitala ducatului s-a desfășurat dimineața când toată lumea din zona centrală era concentrată la pregătirile premergătoare unui eveniment cultural care urma să se desfășoare după amiaza.Poate că o zi întreagă la pas prin Luxembourg reușea să ne acopere dorința de explorare primtr-un oraș curat și civilizat din lumea Beneluxului.
Catedrala Notre Dame - Kathedral Notre-Dame, o magnifica structura gotica, a fost construita intre anii 1613-1621, a fost primul contact visual al capitalei luxembourgheze, punctual de la care am plecat în scurtul nostru periplu pietonal.De reamarcat este și Palatului Grand Ducat care a fost construit în anul 1572, acesta fiind o clădire de o rară frumusețe, iar în apropiere de acesta își are sediul  Camerei Deputaților din ducat.
Un loc ratat pentru noi a fost Muzeul National de Arta și Istorie care se află în partea cea mai veche a orașului și are exponate arheologice, istorice si etnografice.
Am numit Luxembourgul a treia capitală europeană pentru că alături de Bruxeless, Strasbourg aici se află  institutii europene: Curtea Europeana de Justitie, Curtea Europeana de Audit și Banca Europeana de Investitii .Mai) multe găsiți aici
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog