joi, 16 octombrie 2014

Trieste, poarta de intrare în Italia

         Trecerea din Slovenia în Italia s-a făcut aproape fără să realizăm, peisaj identic, poate doar automatele de taxare pentru autostradă ne-au semnalat trecerea graniței cu Italia, atât de bine păzite până în 1989.
După un parcurs de 1000 de kilometri prin Ungaria și Slovenia pe autostradă impecabilă am sosit fără probleme la L'Angolo Dei Ciliegi , locul stabilit pentru cazare, aproape de autostradă, la aproape 5 kilometri de centrul localității Trieste.
Fostă colonie romană din perioada domniei lui Iulius Cezar, Trieste a cunoscut mai multe perioade de glorie în perioada bizantină, iar apoi a făcut parte din imperiul Austro-Ungar, perioadă care a influențat foarte mult arhitectura orașului, vizibilă și astazi.Trieste este poate cel mai atipic oraș italian, port la Marea Adriatică situat în golful Trieste pe o fîșie îngustă de pământ, loc strategic, cu o puternică influență austriacă,slovenă și croată, dar cu specific italian.Orașul a imtrat definitiv în componeța Italiei în 1975, când disensiunile cu fosta Iugoslavie s-au rezolvat din punc de vedere juridic.
Principalele zone turistice ale orașului se află pe faleza portului și ăn apropiere unde se poate vizita Piazza dell'Unità d'Italia(ceamai mare piață cu deschidere la mare). Palazzo del Governo (sediul locotenenței austriece), Teatro lirico Giuseppe Verdi,, Palazzo Stratti, Palazzo del Municipio(primăria), Palazzo Pitteri, Palazzo Vanoli, Palazzo del Lloyd Triestino,sau Castello di Miramare.     Impresionant este Castelul de Miramare, care a fost construit din ordinul lui Ferdinand Maximilian de Habsburg, care a decis să aibă o reședință la marginea orașului Trieste, cu vedere la mare și înconjurat de o grădină superbă.
De la L'Angolo Dei Ciliegi la Trieste ne-am deplasat cu autobuzul, fiind feriți de grijile parcării pe un loc foarte aglomerat, fiind scutiți de coborârea și urcarea serpentinelor ce duc spre centrul localității și faleza pietonală.
Trieste merită a fi vizitată de toți cei care tranzitează Slovenia către Italia pentru o seară romantică intr-un oraș care a cunoscut tumultul istoriei, fiind disputat de autoritățile austro-croato-sloveno-italiene.Italienii au câștigat un port important și au recuperat o bucățică din istoria romană, dar au moștenit arhitectura ordonată a imperiului austro-ungar din zona portuară și au creeat o importantă poartă de intrare spre Italia
 

Italy

Italy
Italy
Italy
Italy
Italy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu