duminică, 15 noiembrie 2015

Popas la Brno, în inima Moraviei



Drumul către Praga sau Berlin traverseaza ținutul Moravie prin capitala Brno, al doilea oraș ca mărime din Cehia, un puternic și animat centru universitar din Republica Cehă.
Așezat la confluența drumurilor către nordul european în aproprierea zonelor de influență germană, polonă sau suedeză, dar locuit din cele mai vechi timpuri, Brno și-a câștigat statutul de oraș încă din 1243, fiind unul din centrele cele mai importante ale adunărilor regionale morave.
Locuitorii orașului Brno au apărat cu vitejie și au respins cu succes încercările suedezilor sau prusacilor care au dorit cucerirea orașului, iar mai târziu au fost martorii victoriei lui Napoleon în bătalia de la Austerlitz (Slavkov), dar nu au putut evita bombardamentele distrugătoare din Doilea Război Mondial
Important centru universitar, astazi, Brno este și un important centru industrial moștenit încă din perioada primei industrializări din perioada primei Republici Cehe. începe să-și facă loc pe harta turismului european. Cu multe parcuri și pub-uri, dar și un centru cochet și bine întreținut, cu monumente arhitectonice, cu biserici din perioada medievală, cu Moravske Zemske Museum, cu hoteluri și restaurante  orașul are toate elementele necesare pentru primirea turiștilorchiar dacă în ziua sosirii noastre studenții din Brno manifestau împotriva invaziei refugiațiilor și imigranților.
Vizita la Brno a început din zona Catedralei Sf. Petru si Pavel,fiind  caracteristica predominantă a Brno-ului.Catedrala domina intregul oraș,  basilica a fost construită ca parte integrata a castelului din Brno in secolul 11 si a fost transformata in catedrala gotica in secolul 14. Între anii 1738 si 1748 a fost modificata in stil baroc de catre Mořic Grimm. Interiorul catedralei este splendid decorat cu sculputurile lui Ondřej Schweigl, iar sub catedrala se afla cea mai bine conservata parte din zidurile orașului.
Un popas bine meritat în Piața Păcii de unde am asistat la demonstrațiile studenților, am savurat o bere cehească și am admirat arhitectura din împrejurimi Originile sale datează din secolul XIII fiind cunoscută sub numele Lower Market. Piața are o forma triunghiulara păstrată din perioada medievală.
Palatul Dietrichstein din Brno ocupă un loc important în arhitectura din perioada barocă din Moravia. A fost construit de episcopul Olomouc Cardinalul Francis de Dietrichstein ca o de locuri familiei sale, iar în prezent sunt adăpostite exponatele Moravske ZemskeMuseum.
Un alt reper important turistic al capitalei Moraviei îl reprezintă Castelul Spilberk, care  este o emblema a Brno-ului. A fost construit la mijlocul secolului al 13-lea la ordinul regelui ceh Otokar II al Boemiei.
A fost un popas placut, util și necesar, iar pe înserat am adnirat spectacolele de muzică din zona catedralei, iar mai târziu spectacolul din perdea de apă, culoare și lumină din centrul orașului.

Brno
Brno
Demonstratie antimigratie Brno 2915 iunie
Brno
Brno, Moravske Zemske Museum
Brno
Brno
Brno
Brno
Brno


Un comentariu:

  1. Bună ziua! Aș dori o adresă de-a dvs de email, întrucât am niște informații despre un centru de informare turistică ce v-a copiat materialele în totalitate, fără să indice sursa. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog