luni, 9 ianuarie 2012

Cetatea Deva, străjerul din Valea Mureșului


Odată ce ai ajuns pe plaiurile hunedorene, descoperi locuri încărcate de istorie prea puțin vizitate și cunoscute de călătorul ce străbate drumul Deva-Arad.Călătorind pe drumul național E68 se poate observa dealul cetății din Deva de la distanță, dar puțini trecători se opresc să urce pe dealul cetății, chiar dacă autoritățile locale au reușit montarea unui lift pe plan înclinat cu telecabină închisă pe o lungime de 278 de metri și o diferență de nivel de 158 de metri.
Istoria ruinelor cetății din Deva sunt destul de puțin cunoscute, dar se spune că a fost construită pe fortificațiile daco-romane, fiind mai târziu în secolul XIII una din cele mai importante cetăți din Transilvania.Începînd din 1307 a fost cetate voievodală, iar în secolele XIV ȘI XV district militar valah și apoi mai târziu Iancu de Hunedoara a transformat cetatea în castel nobiliar fiind una din cele mai puternice cetăți ale Transilvaniei.
În timpul răscoalelor lui Horea Cloșca și Crișan (oare de origine francmasonică?), cetatea a fost ocupată de țăranii răsculați fiind devastată și pierzând vremelnic importanța strategică.
Ultima restaurare a cetății o datorăm lui Francisc I care a transformat cetatea în garnizoană austriacă, dar în timpul revoluției de la 1848 la cetate s-a produs o explozie la depozitul de muniție, iar cetatea Deva a fost grav avariată și  a devenit doar simbolul orașului de pe malurile Mureșului.
Există și un drum circular care înconjoară cetatea de la poalele dealului care se poate folosi la coborârea de pe culmile cetății.Montarea telecabinei a dat un impuls pozitiv turismului local, fiind unul din pașii timizi spre afirmarea potențialului turistic al zonei.De pe dealul cetății se deschide la orizont o panoramă de excepție spre Valea Mureșului.
După dezindustrializarea județului Hunedoara de după 1989, vechi vestigii istorice sau arealul montan de excepție  (Retezar, Șureanu, Parâng, Vâlcan) au reintrat în atenția investitorilor, dar din păcate eforturile sunt divergente, nu există comunicare, promovare eficientă și un pachet comun de servicii care să includă zonele montane din Varea  Jiului, Retezat cu zona Hațegului, zona Hunedoare-Deva sau zona Geoagiu- Orăștie. Acestei minunate zone lipsește deocamdată, liantul care să dezvolte  potențialul turistic, zic eu pachetul de servicii compact.
 
Deva
Deva
Deva
Deva
Deva
Deva
Deva
Deva
Deva
Deva

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog