joi, 27 ianuarie 2011

Made în Apuseni

Munții Trascăului ( de pe Arieș în jos ) au fost centrul de forță al civilizațiilor carpatice și al gintelor dace conduse de Zamolxis apoi de Antyrus, Oroles, Rubobostes, Burebista, Deceneu, Comosicus, Dacus, Scoryllo, Duras și Decebal. Despre doi dintre conducătorii amintiți ( Zamolxis și Decebal ) izvoarele istorice afirmă că ar fi avut o atracție sau mai precis o legătura puternica cu anumite zone din Munții Trascăului. Asfel, în diverse surse se relatează  că Zamolxis s-ar fi izolat pentru cca trei ani în Peștera Huda lui Papară (zona Salciua - Ponor), iar Decebal s-ar fi retras in Cetatea Craivii, spre sud-vest de Potaissa , unde s-a si sinucis.
  Să nu uitam că Ariesul sau "cel aurit " (numit Aureus în latina sau Aranyos în maghiara) a văzut atâtea generații de căutatori de aur încat nici el nu mai reușește să le povestească. Stabilitatea și forta civilizației dace se datora în primul rând aurului ascuns în filoanele minelor din Apuseni și în râurile acestor locuri. Aurul ca rezultat al capriciului unor fenomene magmatice vechi, a rămas taina cea mai râvnita a Daciei. Aș  spune că un om cu sufletul bun este frumos și ca înfățișare exterioară  ,dar și interioară, de aici rezultă frumusețea și sacralitatea acestor tarâmuri care rezonează cu acest "suflet" al locului numit aur.  
 Portalul care străjuia din afara spre interiorul Munților Trascăului comorile ascunse ale Arieșului era Potaissa ( Potavissa - asezare dacică, ridicata apoi la rang de municipium de împaratul roman Septimiu Sever ) aflată în perimetrul actual al orasului Turda.
Thorenburg era denumită de coloniștii sași Turda de astăzi , adica " orașul porților ", aceasta fiind întradevăr o autentică poartă a aurului Apusenilor , poarta spre o civilizație încarcată de sacru si mister.
 Martori ai misterului și misticului acestor tarâmuri sunt solomonarii pierduți prin cătunele moților și mai ales a mocanilor.
"Stăpâni ai vânturilor și călători prin nori ,solomonarii trăiesc în poveste, dar și prin pădurile Bucovinei sau prin cătunele apusenilor. Ei sunt inițiati în știintele astrologiei, ale prezicerii viitorului, dar mai ales în stăpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. Ei se trag din vechii preoți asceti traco-geti-kapnobatai ,călători prin nori sau umblători prin fum, cei care săgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Solomonarul poate fi comparat cu Kadmos, casta lor fiind moștenire dacică.
 Solomonarul din tradiția folclorica este rezultatul unui proces de zeificare a sacerdotului, provenind din preoți inițiați. Pestera Huda lui Papara este, dacă nu leagănul, cel puțin locul care a ținut în viață legenda și tradiția solomonarilor. Această peșteră a fost locuința și loc de cult pentru sute de generații preistorice. Aici s-a retras regele zeu al dacilor , Zamolxis, făcând din acest loc o cale spre alte lumi ."
 O alta locație nu mai puțin misterioasă și aproape de Huda lui Papara este Peștera Poarta Zmeilor, care împreună cu portalul de lângă ea este un obiectiv turistic căutat de toți turiștii care se aventurează în nord-vestul Munților Trascăului.
Având în vedere că "vorba lunga este săracia omului" sunteți mai câștigați dacă efectuați o drumeție pe coclauri in zona Râmet - Ponor -Salciua – Lupșa - Muntele Mare ( așa cum am făcut eu și am prezentat în clip) și veți fi mult mai încântați de minunile ce sunt așezate la dispoziția d-voastra. Apoi ,după drumeție, la gura sobei și la un pahar de jinars , un blid de balmos , veți reuși sa aflați mult mai multe povești de la localnici sau poate chiar veți avea șansa sa auziți poveștile din sursa autentică ,adica chiar de la un solomonar. Noapte buna copii!

Un comentariu:

Faceți căutări pe acest blog