sâmbătă, 21 iulie 2012

Munchen, apogeul civilizației


         Munchen este destinația turistică de top pentru oamenii de bun simț și civilizați.Aici găsești tot ce dorești: istorie europeană, distracție, servicii de calitate, hoteluri de top, magazine elegante, mâncare bună și îndestulătoare și bineînțeles o bere excelentă, dar toate elementele civilizației moderne au un preț: respectarea cu strictețe a regulilor.
         Capitala Bavariei nu se mândrește numai ca organizatoare de Campionat Mondial în 1974 sau Olimpiadă în 1972, la loc de cinste stă și organizarea an de an a festivalului Oktoberfest care atrage peste 6 milioane de turisti în fiecare an, iar berarii profită din plin pentru a pune în valoare calitatea și cantitatea berii germane.
         Un mijloc rapid și eficient de a atinge principalele obiective turistice ale orașului este folosirea bus-ului turistic.Toate indicațiile despre busul turistic din Munchen le găsiți aici.
         Între obiectivele turistice de vizitat din capitala Bavariei aș menționa  Neues Rathaus – Primaria noua o construcție ridicată în stil neogotic ce datează din secolul XIX. La baza concepției sale arhitecturale se afla desenele lui Georg von Hauberrisser, un student arhitect care a schițat chiar și detaliile ce țin de interioare și de mobilier, fațada și corpuri de iluminat interioare. Primaria este plăcută vederii prin ornamentele sale elaborate din piatra.
         Vechea primarie-Altes Rathaus situată în extrema estica a pieții Marienplatz, a găzduit administrația municipală până în 1888. La origine, construcția a fost ridicată în stil gotic, dar fațada pe care o poți admira astăzi a fost realizată în stil baroc in 1700.
Domul din Munchen (Frauenkirche) sau Dom zu unserer lieben Frau (Catedrala Maicii Domnului) este cea mai mare biserica muncheneză și domină orașul cu cei aproape 100 de metri ai turnurilor sale. Domul a fost ridicat din cărămida, în stil gotic târziu și se numară astăzi printre simbolurile Germanie, fiind singura clădire muncheneză care se vede din orice punct al orașului.
Dacă Parisul se laudă cu Luvru , Londra cu British Museum cu sigiranță Munchen are la loc de cinste Muzeului german, unul dintre cele mai renumite și mai apreciate muzee din Germania. Aico găsești cele mai mari colecșii tehnico-stiințifice din lume, pe măsura progreselor pe care tara le-a făcut în acest domeniu la nivel mondial. Muzeul se afla la câțiva pași de Poarta Isartor. Anul trec pragul muzeului peste un milion de vizitatori, iar timpul alocat vizitării trebuie să fie similar cu timpul petrecut prin marile muzee ale lumii.Acest muzeu poate că este încă o dovadă a pragmatismului și geniului ingineresc german.
Fără îndoială epicentrul  verde a orașului Munchen, reprezentată prin grădinile englezești, este unul dintre cele mai mari zone verzi urbane din lume, chiar mai întins decât Central Park din New York, aici fiind locul ideal de relaxare sau plimbare într-un decor încântător.
Mai sunt o mulțime de obiective de descoperit la Munchen, depinde doar de dorințele și pasiunile turiștilor care ajung în zonă.



sâmbătă, 14 iulie 2012

Seara la Salzburg, în orașul lui Mozart


Salzburgul ne-a întâmpinat cu o ploaie rece și deasă, doar un miracol divin a făcut să se oprească pe parcursul scurtei noastre escale în orașul lui Mozart.
Oraș stravechi din vremea neoliticului a cunoscut adevarata glorie destul de târziu în 1756 când s-a născut aici marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart,iar la maturitatea sa, în plină glorie a lucrărilor sale muzicale Salzburgul a devenit unul din cele mai cunoscute orașe ale Austriei.A intrat în componența Austriei în 1818, devenind un important centru economic și cultural.
Pe perioada verii Salzburgul a devenit un loc de refugiu pentru intelectualitatea de la Viena sau din Germania beneficiind și de organizarea în localitate, din 1920, a unui festival de muzică clasică.Peisajele montane ce înconjoară orașul și răcoarea verii au fost doar ingredientele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a unei puternice comunități locale.În anul 1997 orașul Salzburg devine oraș al patrimoniului cultural UNESCO, ducând definitiv spre afirmarea sa în rândul civilizației europene.
Plimbarea de o seară nu s-a finalizat cu atingerea tuturor obiectivelor propuse, dar într-o viitoare revenire nu vom mai rata Casa si statuia lui Mozart, Palatul si Gradinile Mirabell, Salzburger Dom, Aleea Getreidegasse, Spielzeugmuseum (muzeul jucariilor), funicularul de la Festungsgasse pana sus la castel şi Parcul Hellbrunn.
Am atins doar jumătate din obiectivele turistice, dar vom reveni în acest oraș muzeu cu o arhitectură îngrijită și plăcută vederii ochiului. Podul peste râul Salzach leagă orașul într-o plăcută armonie vizuală, iar lacățelele prinse de plasa de protecție reprezintă mărturii ale trecerii turiștilor prin zonă.Vom reveni curând cu forțe proaspete pentru a explora tainele orașului natal al marelui Mozart.
 

luni, 9 iulie 2012

Popas la abația Melk, Austria


            Autostrada care străbate Austria de la Viena la Salzburg, orașul marelui Mozart, trece pe lângă un loc mai puțin cunoscut turiștilor și nu suficient promovat de agențiile de turism și anume : abația benedictină Melk.
         Loc de un pitoresc miraculos așezată pe o stâncă pe malul Dunării, clădirea abației Melk realizată în stil baroc  pare o zonă care parcă se smulge din monotonia drumului străbătut de la Viena.
         În anul 976 , pe locul actualei abații, marchizului Leopold I, din familia Babenberg a organizat populația locală pentru prevenirea atacurilor, Melkul fiind o fortificație care stat în calea agresiunilor venite de mai jos de Dunăre.Mai târziu în secolul XII s-a transformat în școală monastică beneficiind de una din cele mai importante biblioteci și o colecție impresionantă de manuscrise.
 Abația a fost centrul unor reforme religioase în secolul XV, iar între anii 1702 și 1736 a fost reconstruită de către arhitectul Jakob Prandtauer. Palatul găzduieşte biserica în stil baroc, biblioteca conține mii de manuscrise şi cărţi rare, iar muzeul  prezintă colecţia de artă și istorie a așezământului monastic.
Probabil că celebritatea  așezământului monastic de la Melk a venit după succesul reputat de scriitorul Umberto Eco, autorul romanului Numele trandafirului, care s-a documentat pentru romanul său chiar la abația din Melk, dând numele "Adso von Melk" unuia dintre personajele principale, anume tânărul ucenic al călugărului franciscan William de Baskerville, însărcinat cu investigarea morţii unor monahi dintr-o mânăstire din nordul Italiei.Un popas de câteva ore ne îndeamnă la câteva clipe de meditație, iar cititorii romanului lui Umberto Eco vor fi transpuși în lumea monastică nu atât de perfectă cum ne-o imaginam noi.

Faceți căutări pe acest blog