duminică, 26 martie 2017

Estoril, amintiri recente

 

Prima  vizită la Estoril a stat mai mult sub influența amintirilor recente în care stațiunea portugheză reprezenta un popas important al circuitelor de Formula 1, asurzit de zgomotele cailor putere turate la maxim.Între anii 1984- 1986 pe circuitul de la Estoril pe o lungime de 4,360 kilometrii s-au desfășurat etapele Marelui Premiu al Portugaliei.

La fața locului am văzut o stațiune turistică care trăiește mai mult din turismul internațional decât din amintirile Formulei 1.Dezvoltarea  stațiunii a început după anul 1930 când construcția cazinoului a atras nenumărate personalități ale vremii, dar și împătimiți ai jocurilor de noroc care împreună au contribuit la afirmarea Estorilului pe harta turismului european.

Clima blanda cu specific mediteranean cu veri călduroase și secetoase cu ierni plăcute, dar bogate în precipitații, banii din jocurile de noroc, afluența de personalități ale Europei, refugiul din calea celui de-al doilea război mondial au creat un mix din care a rezultat acest minunat loc de relaxare pe malul Atlanticului.

Stațiunea Estoril aflată la 26 de kilometri de Lisabona constituie una dintre cele mai facile destinații de vacanță din Portugalia.Aerul cosmopolitan care-l emană, aleea de promenadă pe malul oceanului, cazinoul atracție permanentă pentru risipitorii de bani și clădirii de iluzii efemere, hoteluri de lux din regiune, terenuri de golf din apropiere, terenuri de de tenis de câmp, circuitul de Formula 1 sau restaurante de excepție fac din Estoril o destinație de top, mai ales pentru acei turiști pentru care  banii nu sunt o problemă de supraviețuire.

În perioada de început Estoril a fost vizitat de personalități ca Charles al Angliei, Umberto al II-lea al Italiei, arhiducele Franz Iosif din Casa de Habsburg. dictatorul maghiar Horthy sau fostul suveran al României  Carol al II-lea care  a petrecut exilul în liniște până la sfârșitul vieții.De fapt Estoril a însemnat și un refugiu pentru  simpatizanții mișcărilor de dreapta din Europa, protejați de regimul Salazar, poate mai blând și mai îngăduitor.

Marea surpriză pentru mine a fost descoperirea monumentului dedicat  filosofului  și poetului român Lucian Blaga, fost  ambasador al Regatului României în Portugalia timp de mai bine de un an, perioadă în care statul român a închegat relații speciale cu statul portughez.Monumentul dedicat poetului și filosofului Lucian Blaga se află pe proprietatea Hotelului Palacio, într-o zonă centrală a Estorilului.

Dacă pași de turist ne poartă până în îndepărtate Portugalie este absolut necesar un popas, măcar pentru câteva ceasuri, o vizită la Estoril este necesară pentru a admira un loc încărcat de tenebrele istoriei, dar atât de minunat și atât de primitor cu renegații din istoria noastră europeană

 
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog