sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Prin Cascais, cu gândul la Eliade


Indiferent de locul de cazare ales Cascais sau Lisabona, ambele locuri trebuie vizitate cu atenție și relaxare pentru a prinde  puțin din spiritul portughez, diferit de spiritul latin sau pragmatismul popoarelor nordice.
Chiar dacă Cascais a sosit destul de târziu pe harta turismului european organizat, transformarea sa, dintr-un sat de pescari obscur într-un reper al turismului european s-a desfășurat lent dar sigur cu concursul nobilimii portugheze și al turiștilor sosiți din Regatul Unit.
Beneficiara unor locuri mirifice, foarte aproape de capătul Europei(Cabo da Roca), cu influențe climatice diferite de clima continental meditereană, vegetație de influență africană pe alocuri (dune de nisip create de vântul oceanic ori plante africane aclimatizate) sau plaje de surf de inspirație australiană(Plaja Guincho fiind cea mai cunoscută).
            Chiar dacă apa oceanului nu depășeste 18 grade Celsius, soarele strălucește generos peste coasta portugheză înblânzind vântul ce pare să nu se mai odihnească.Golfulețe ascunse de umbra construcțiilor din jurul plajelor fac plăcută prezența turiștilor europeni care au descoperit paradisul de la capătul Europei.
Ocolită de război, Cascais a devenit locul de relaxare al spionilor europeni din preajma celui de al doilea război mondial, dar și al oamenilor de cultură, diplomați sau a celor care pasager au poposit aici în drumul către America.
Hoteluri moderne sau restaurante în care se servesc cele mai diverse sortimente de pește, dorind parcă să imprime turistului impresia că satul de pescari nu a murit, dar globalizarea galopantă și asiduă ne contrazice la tot pasul.
Centrul istoric al fostului sat de pescari abundă de restaurante și baruri de noapte pregătite de afluxul vizitatorilor, străduțe înguste, cu clădiri mărunte și îngrijite cu magazine pline de souveniruri definesc personalitatea locului.În centru stațiunii un mall supraetajat pune amprenta globalizării peste satul de pescari.
Locurile importante de vizitat dupăcateva ore de  odihna pe una din plajele staținii, trebuie să cuprindă  Muzeul Castro Guimaraes sau casa în care a locuit cel mai important român care a ajuns în Cascais, este vorba evident de Mircea Eliade pe care tumultul istoriei la obligat să iubească Portugalia...
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog