luni, 1 decembrie 2014

Alba Iulia, capitala simbolică a principatelor române


După realizarea lucrărilor de reabilitare a cetății Alba Iulia, orașul și-a reprimit istoria, parcă în mod intenționat supusă uitării și începe să renască o zonă turistică de o importanță sentimentală și istorică pentru poporul român.
Istoria acestor meleaguri transilvane începe din perioada romană odată cu  înfințarea de către împăratul roman Traian a coloniei Apulum  pe ruinele unei foste așezări dacice.Cuceritorii romani atrași de bogățiile aurifere din zonă au  creeat una din cele mai puternice colonii romane de pe teritoriul Daciei , au înființat monetărie chiar la Apulum și odată cu intrarea Daciei sub stăpânirea romană, a început să domnească aici un spirit nou de viaţă şi de progres impus evident de civilizația romană cuceritoare.
Importanța istorică a zonei a fost marcată de evenimentele istorice  petrecute aici începând cu  1599-1600, pentru prima dată în istorie, Mihai Viteazu a unit toate teritoriile locuite de români, proclamându-se ‚‚ Prinț al Țării Românești, al Transilvaniei și al întregii Moldove’’, iar apoi mai târziu proclamarea unirii Ardealului cu patria mamă (la 1 Decembrie 1918), marea sărbătoare națională a Românilor.Trebuie menționat că tot aici s-a petrecut încoronarea marelui rege Ferdinand I ca rege al tuturor Românilor (în ziua de 15 Octombrie 1922).
Cetatea Alba Carolina a fost construită în perioada stăpânirii habsburgice în Transilvania între anii 1715-1738, fiind una din fortificațiile bastionare de primă importanță din Transilvania.
Cele două imperii care au stăpânit vremelnic aceste meleaguri transilvane de importanță crucială pentru istoria poporului român, nu au fost numai asupritoare, dar au avut și o importantă latură civilizatoare pe care de multe ori ne ferim să o recunoaștem.
Pentru asumarea trecutului nostru trebuie să menționăm că tot la Allba Iulia, este înmormântat Iancu de Hunedoara, în Catedrala Sf. Mihail. iar pe piatra sa funerară stă înscris "s-a stins lumina lumii"Personaj comun al istoriei româno-maghiare, de numele lui se leagă modernizarea castelului Corvinilor(Huniazilor), unul din cele mai frumoase castele medievale din Europa.
Am enumerat numai câteva repere istorice care m-au determinat să vizitezte locuri, dar și dorința de a cunoaște istoria acestui popor atât de frămîntat în propriile obsesii ăntr-o istorie comună europeană.
Muzeul Unirii din Alba Iulia este un popas obligatoriu pentru vizitatorii care ajung pe locurile simbolice ale poporului român, iar vizita pe aceste meleaguri istorice poare însemna o după-amiază plăcută și agreabilă care îmbină trecutul istoric cu agrementul la una din terasele sau restaurantele din zonă.
 Alba Iulia este fără îndoială un punct istoric național, multietnic și cultural ce se înscrie pe harta turismului european, poate de aceea afluxul tot mai mare de turiști europeni poposesc pe aceste locuri sfinte ale poporului român.

Alba Iulia , Romania
Alba Iulia, Romania
Alba Iulia, Romania
Apulum
Alba Iulia, Romania
Alba Iulia, Romania
Alba Iulia, Romania



Faceți căutări pe acest blog