Apariția pe harta europeană a stațiunii
Karlovy Vary este legată de pasiunea regelui ceh Carol IV pentru vizitarea
călare a regatului său.La una din multiplele plimbări se pare că a descoperit
un izvor de apă fierbinte cu proprietăți curative testate chiar pe piciorul său
rănit.Legenda spune că a ordonat construirea unui oraș în zona celebrului izvor
de apă fierbinte descoperit de alteța sa regală.
Adevărata dezvoltare a ,,Băilor lui Carol’’ s-a petrecut în secolul XIX când
interesul pentru apa termală din zonă a dat naștere la un avănt urbanistic
finațat din vânzarea de sare și din taxele obținute pentru folosirea apei
termale.Majoritatea construcțiilor din stațiune sunt într-un stil Art Nouveau,
stil care s-a păstrat până în zilele noastre.
Este
absolut încântîtor să te plimbi pe aleile stațiunii pe malul râului Tepla, prin
parcurile foarte bine întreținute, să admiri clădirile din jurul tău perfect
restaurate și să te bucuri de o clipă de viață pe un tărâm destinat parcă
zeilor.
Magnații ruși au fost aceia care au investit masiv în stațiune, cetățenii ruși
fiind majoritari în Karlovy Vary, chiar dacă am nimerit aici chiar în timpul
Festivalului Internațional de Film și orașul era gătit de sărbătoare pentru
primirea oaspeților din lumea întreagă.
“Izvorul Fierbinte", reprezintă un gheizer unde apa atinge temperatura de
70 de grade și este aruncată la o înălțime de 12m este locul principal pe care
orice turist dorește să-l imortalizeze printr-o fotografie perfectă.În
apropierea izvorului chiar și betonul trotuarului frige la tălpi!
Pe
tot parcursul orașului poți cumpăra căni speciale pentru a bea din apa termală
care izvorăște fierbinte și are un gust ușor sărat servind la tratarea
unor afecțiuni ale tractului digestiv, diabetului si obezitații, ca și la
tratarea unor probleme survenite la nivelul coloanei vertebrale, al aparatului
locomotor și al articulaților.
Dacă praghezii se tratează cu bere, cei ce
vin la Karlovy Vary se tratează cu apă termală și Becherovka, o veche băutură
cehească de peste 200 de ani, care este fabricată din plante și
scorțișoară cu o tărie de 38 de grade, cu un gust pervers și aromat, ușor
dulceag, apreciat chiar și de femei.Nu este de mirare că rușii au dat votca
pentru îmbietoarea băutură cehească și ai senzația că au colonizat stațiunea.