luni, 25 martie 2013

Ljubliana, la confluența civilizației italo-austriace


Popasul turistic de la Ljubliana s-a realizat după un parcurs turistic în jurul Alpilor și a cuprins popasuri la Salzburg, Innsbruck, Vaduz, Lucerna, Berna, Geneva, Milano.Ca ultim punc de oprire înaite de revenirea în țară am admirat capitala statului sloven, un amestec interesant cultură și civilizație italo-austriacă de sorginte iugoslavă.Chiar dacă Slovenia are o apariție recentă pe harta Europei, desprinsă din federația iugoslavă în anul 1991, nu este cu nimic mai prejos decât statele europene cu tradiție.
Ljubliana, capitala statului sloven, un oraș cam de mărimea Timișoarei reușește să te farmece chiar de la primele contacte.Aerisit cu străzi largi, nu foarte aglomerate, oameni civilizați, primitori asemenea italienilor dar nu gălăgioși, ordonați și mândri asemenea austriecilor creează o simbioză exotică pentru turistul ce poposește pe aceste meleaguri.
Spiritul sloven de origine slavă s-a educat în negura istoriei, șlefuindu-se atât de civilizația romană dominatoare în trecutul îndepărtat cât și de apartenența sa la imperiul austro-ungar.
Chiar dacă nu am putut identifica rădăcinile poporului sloven, am descoperit oameni deosebit de primitori și amabili, cu localuri cochete, clădiri îngrijite, mall-uri  ticsite de produse de calitate occidentală și mai ales o lume normală desprinsă parcă definitiv din chingile estului fost comunist.
Ljubliana aflată la confluența civilizațiilor europene la două ore de mers cu autoturismul Veneția și trei ore de Viena, a preluat apetitul turistic al orașului italian și a inclus rigoarea vieneză, străduindu-se să obțină o poziționare cât mai bună pe harta turismului mondial, chiar dacă obiectivele turistice sunt mai puțin cunoscute decât peștera de la Postojna.
Castelul din Ljubliana, situat pe un deal vizibil din orice punct al orașului , o fostă fortăreață  ridicată în scop de apărare la invaziile turcești în secolul XV și care ne reține atenția prin încăperile amenajate în stil renascentist sau exponatele din perioada romană.
Vizitarea centrului istoric care include podurile de pe râul Ljubljanca dintre care amintim Triple Bridge sau Dragon Bridge sau clădirea primăriei aflată în Piața Mestni trebuie parcurse la pas pentru a gusta din farmecul locului.
Muzeul National al Sloveniei (Narodni muzej Slovenije) se afla în centrul orasului Ljubljana, lângă parcul Tivoli și care are ca scop declarat de a informa publicul cu privire la istoria teritoriului sloven și patrimoniul cultural sloven.
Lihniți de foame, spre seară am ales unul din multiplele restaurante cu specific local, dintr-un centru comercial de la marginea orașului, unde am făcut cunoștiință, cu surpridere, de porțiile imense de mâncare pregătite să satisfacă apetitul celor mai gurmanzi și flămânzi oameni de pe Terra.

Slovenia
Slovenia
Slovenia
Slovenia
Slovenia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog