duminică, 11 noiembrie 2012

Bruges, un oraș muzeu


         Bruges este orașul care prin arhitectura medievală excelent conservată poate fi numit un muzeu în aer liber gata oricând pentru invazia turiștilor care doresc să descopere o lume aparte desprinsă parcă din poveștile cu cavaleri și prințese.
         Deși este un oraș mic cu o populație puțin peste 100000, Bruges atrage anual câteva milioane de vizitatori interesați nu de atmosfera ușor răcoroasă din apropierea Marii Nordului, ci de aerul medieval și muzeele care încântă iubitorii de artă și istorie.Chiar și centrul istoric este locuit de circa o cincime din populația orașului deși locuințele nu par a fi la nivelul standardelor secolului nostru.Poate că tradiționalismul locuitorilor din Bruges a contribuit din plin la conservarea nealterată a arhitecturii medievale devenind un adevarat oraș muzeu.
         Surprinzător este faptul că pe străduțele din centrul orașului întâlnești sute de bicicliști, dar și oameni care se plimbă cu trăsura.Să fi oare turiștii?
         Poziționarea pe malurile canalului Grand Ostende. a orașului Bruges o însemnat afirmarea sa ca principal centru comercial în negoțul cu mărfuri impulsionând activitatea economică încă din secolul XIII , când a devenit perla coroanei de Burgundia din ținuturile vechii Flandre.
         La Bruges totul este de vizitat, dar toate traseele pietonale trebuie să atingă locurile cu care belgienii sunt mândri:
- Biserica Sfântului Sânge unde există o fiolă cu câteva picături din sângele sfânt al Domnului Isus Hristos, legenda spune că după crucificare.
- Primaria din Bruges, care a fost construită între 1376 si 1420 și a fost printre primele primarii din Țările de Jos declarată monument, realizată în stil gotic
- Palatul Libertatii din Bruges , devenit inițial palat al regiunii, apoi curte regală, în prezent adăpostește arhiva națională.
- Biserica Sfânta Maria construită pe parcursul a doua secole (XIII-XV), este locul cel mai înalt al orașului reprezentat prin turnul bisericii care atinge înălțimea de 122 m.Aici se află statuia din marmură Sfânta Fecioară cu Pruncul, realizată de Michelangelo între anii 1503-1504.
- Centrul orașului Bruges  care a fost construit în perioada medievală se păstrează intact și astăzi aflat în patrimoniul UMESCO.
- Piața Grote Markt este înconjurata muzee, monumente medievale și alte atractii turistice chiar terase unde poți să-ți astâmperi setea cu una din multiplele beri de calitate belgiană sau poți degusta din specialitățile de ciocolată care te îmbie la tot pasul.
         Dintre multiplele muzee cu care orașuk te așteaptă aș enumera doar Muzeul Groeninge sau muzeul artelor fine, Muzeul Gruuthuse cu o colecție de artă sculpturală, Muzeul diamantelor unde aflăm ca Brugesul a fost orașul unde s-a inventat șlefuirea diamantului sau putem vizita Muzeul de ciocolată.
         Traversând pietonal printre case medievale , poduri și canale este imposibil să nu observi Turnul Belfort din piața centrală, reper important pentru turiștii dezorientați în orașul muzeu Bruges


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog