joi, 27 octombrie 2011

Insula Krk, Croația, o oază de liniște în Marea Adriatică

Insula Krk este cea mai apropiată insulă de pe malul Adriaticii de coasta continentală croată, fiind legată de țărm de un pod rutier care face legătura dintre insula Krk și zona continentală mai exact orașul croat Rijeka.
Este important de știut că insula Krk este și cea mai mare insula croată din Marea Adriatică cu un peisaj mirific ce îmbină zona muntoasă a insulei cu țărmul sălbatic presărat pe alocuri cu pete de nisip sau pietriș.Atât partea continentală cât și partea insulară este străjuită de o parte muntosă care coboară destul de abrupt spre mare,iar pe țărmul mării sunt ancorate sute de ambarcațiuni cu vele.
Popasul nostru insular s-a petrecut în micuța localitate turistică Omisalj, situată pe coasta de nord-vest a insulei Krk, fiind unul din cele mai vechi orașe de pe insulă.Orașul  Omisalj pare o mică cetate medievală îngrămădită pe o zonă mai înaltă de pe țărmul insulei, de unde se coboară spre mare pe o potecă circulară.De la marginea orășelului privind către țărm avem o priveliște angelică, iar curățenia și ospitalitatea cetățenilor croați sunt codimentele unui sejur foarte plăcut.
Punctualitatea a fost cuvântul de ordine a gazdelor croate, care au făcut tot posibilul să petrecem o vacanță cât mai plăcută.Programul a fost foarte încărcat dar timpul a fost insuficient pentru a reuși să atingem toate obiectivele propuse.Pentru cei interesași mai multe informatii aici.

Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia


sâmbătă, 15 octombrie 2011

Rânca, stațiune în plină dezvoltare


Rânca supranumită ‚‚Sinaia Olteniei’’, poate deveni o stațiune montană de renume dacă autoritățile și mediul privat vor continua susținerea potențialului turistic prin investiții.Aflată pe traseul Transalpinei, stațiunea Rănca reprezintă punctul de plecare către Transilvania, străbătând Munții Parăng  pe cel mai înalt drum din țară.
Stațiunea Rânca se află la o distanță de 63 de km de Tg-Jiu și a altitudine de aproximativ 1700 m și reprezintă a doua poartă de intrare în Transilvania după defileul Jiului.
Chiar dacă domeniul schiabil este încă insuficient dezvoltat se pare că se fac pași pentru dezvoltarea turistică a zonei, fiind accesibilă auto dinspre Novaci, localitate aflată  la 18 km de Rânca.
Am observat multe pensiuni finalizate, altele în construcție, dar am văzut și un interes din partea localnicilor de a se poziționa pe o viitoare hartă turistică națională.Lipsa unor locuri de distracție, promovarea ineficientă, absența tradițiilor, lipsa pachetelor turistice cu program inclus pot amâna ambițiile gorjenilor de a se poziționa pe harta turismului românesc.Mai multe informații găsiți aici.


marți, 4 octombrie 2011

Un port croat cu influențe venețiene


Rovinj (italiană: Rovigno) este un oraş în Croaţia situat în partea  nordică a Adriaticii, în zona de  vest a peninsulei Istria şi este o staţiune turistică populară şi un important  port turistic., fiind unul din principalele puncte de plecare către Veneția.De fapt orașul Rovinj a facut parte din Republica venețiană între anii 1283-1797, iar apoi până în 1918 din imperiul austro-ungar.
         Așezarea pâstrează influențele venețiene, cu construcții apropiate zid lângâ zid și străduțe înguste cu pavele din piatră lustruite de trecerea timpului, iar influența austriacă este dată de ordinea și curățenia micului port croat.
Locuitorii zonei sunt mari amatori de pescuit, sute de ambarcațiuni cu vele sunt ancorate în portul orașului.Din port, după un popas la localurile ce păzesc malul croat, se poate urca la Biserica baroca(Catedrala Sf Eufemia), de unde se poate admira Marea Adriatică în toată splendoarea.Ai senzația că plutești deasupra mării albastre și liniștite în mijlocului unei insule cu construcții medievale..Oamenii zonei sunt primitori, au ceva din efervescența italienilor și rigoarea austriecilor, dar ei sunt foarte mândrii că sunt croați.
Orașul Rovinj este inclus în mai toate ghidurile de turism dedicat micilor orașe europene alături de Porec,Trogir sau Hvar.Croația deține pe malul Adriaticii o salbă de stațiuni de influență venețiană presărate de rigoarea austriacă, ordinea și eleganța imperialilor austrieci au făcut casă buna cu latinismul venețian.Este important de precizat ca aceste meleaguri sunt locuite poate de cei mai riguroși si corecți dintre slavii europeni:croații!

Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia

Faceți căutări pe acest blog