marți, 16 august 2011

Atena, admirată de pe Acropole

Capitala Greciei, Atena este una dintre cele mai vechi capitale europene, fiind pilonul principal al civilizației antice europene, poziția principală în centrul lumii elene, ieșirea la mare prin portul Pireu și așezarea sa în jurul cetății de pe Acropole, sunt argumentele esențiale ale orașului pentru turistul european.
         O vizită pe Acropole, în centrul capitalei Greciei nu poate fi decât impresionantă și călăuzitoare către lumea anticâ .De pe înălțimea Acropolei se poate admira Atena în toată dimensiunea sa, cu clădiri nu foarte înalte, dar aglomerate într-un amalgam de străzi înguste ce pot alcătui un labirint modern.
Căldura amețitoare cu care ne-a primit Atena, încă de la primele ore ale dimineții, a fost primul semn pentru a căuta umbra clădirilor din zona Placa sau invitațiile insistente ale ospătarilor de la tavernele din jurul Acropolei.De pe înâlțimea dealului Acropole, supranumit orașul de sus, se pot admira templele Parthenon, Erechtheion si Templul lui Nike. sau Teatrul lui Dionisos. Parthenon, considerat un simbol al Greciei este dedicat zeiței Athena Parthenos, patroana orasului Atena este punctul central al capitalei elene, milioane de turiști din întreaga lume pășesc pe urmele anticilor.
Este prima capitala europeana de tip occidental in care am pasit, dar cu toate impresionantele situri turistice de nivel mondial, Atena are un parfum profund balcanic, chiar cu multe influente din lumea otomana pe care le-am observat chiar si in comportamentul oamenilor.Au un sentiment al proprietatii mult mai bine implementat decat noi romanii, dar capitalismul grecesc este cu mult in urma lumii occidentale.
Sentimentul pe care l-am incercat la sederea mea in Grecia a fost ca in aceasta tara oamenii sunt mereu in concediu.De fapt Grecia parca a fost creeata pentro o vesnica vacanta in care plajele nemarginite, siturile istorice turistice si mancarea foarte gustoasa au contribuit din plin pentru vacanta si ralaxare.
Am întâlnit pe Acropole un adevărat Babilon, cu turiști veniți din toate colțurile lumii, curioși de a vedea ruinele antice ale civilizației elene.Cu toate că Grecia se confruntă cu o criză profundă, turismul rămâne unul din argumentele sale principale, însâ numai această ramură nu poate susține a țară aflată în derivă.
 














 
 

joi, 4 august 2011

Videoclip Transalpina


 Pentru unii turiști parcurgerea Transalpinei pe drumul de munte cel mai spectaculos din țară este suficient, dar pentru adevărații iubitori de munte parcurgerea traseelor ce se desprind din drumul de munte este principalul obiectiv turistic din vârful muntelui.
 Despre acest drum se spune că l-au folosit și romanii pentru cucerirea Daciei, sper ca românii  să nu folosească drumul doar pentru poluarea muntelui și etalarea jeep-urilor.Cei ce iubesc cu adevărat muntele respectă cu sfințenie arealul natural și fac tot posibilul să nu lase în urma lor gunoaie
 După postarea pe blog a câtorva fotografii de amator de pe Transalpina, am descoperit un videoclip absolut superb, care redă la adevârata dimensiune frumusețea Parângului.Transalpina taie muntele pe coama cea mai înaltă posibilă auto și realizazâ legătura Transilvaniei cu Oltenia, coborând în serpentine domoale către Sinaia Olteniei, stațiune Rânca.
 Drumul alpin leagă stațiunea Rănca de zona turistică Obârșia Lotrului și face legăturile cu potecile Parângului și amenajările hidroenergetice de pe Lotru sau Sebeș.De la Obârșia Lotrului drumul poate fi continuat spre Petroșani prin Cheile Jiețului sau către stațiunea Voineasa, apoi mai departe spre Brezoi către Valea Oltului.
 Transalpina străbate traseul de la Novaci, Rânca, Obârșia Ltrului, Oașa Sebeș , prin șaua Dengherul, pasul Urdele, coboară în căldarea Urdele, urcă șaua Muntiul(2010m), atinge pasul Cărbunele, apoi coboarâ spre Obârșia Ltrului , iar de aici urcă în pasul Tărtăcău.Videoclipul de mai jos pune în evidență potențialul turistic al zonei, considerat ca fiind dintre cele mai importante din Romănia.



Faceți căutări pe acest blog