sâmbătă, 19 februarie 2011

Lacul Gâlcescu, Munții Parâng

Lacul Gâlcescu este situat în mijlocul masivului Parâng, la nord-est de vârful Parângul Mare într-o căldare glaciară deosebita prin varietatea florei și rocilor glaciare , adâncimea maximă este de aproximativ 9 m , iar suprafața de aproape 3 hectare.
Cel mai mare lac glaciar din masivul Parâng este poate și cel mai impresionant lac datorită nenumăratele specii de ierburi , arbuști și  jnepeniș din apropierea sa și datorită apei cristaline din care se compune.Este poate și cel mai cunoscut lac din masivul Parâng pentru că se află la mică distanță de cel mai mare vârf din masiv (Parângul Mare 2519).
Majoritatea turiștilor care doresc cucerirea vârfului Parângul Mare se pot abate din drum și pot admira lacul Gâlcescu în toată splendoarea lui cu vegetația bogată din jur.
Personal recomand traseul cu plecare din Petroșani (staționare o noapte la pensiunile din jurul Hotelului Rusu , Bujor de Munte) , apoi dimineață se plecă pe traseu , se atinge vârful Parângul Mare și se coboară spre lacul Gâlcescu.Pe parcursul drunului montan putem vedea în depărtare turmele de capre negre , însă este bine ca în dotarea turistului să existe și un binoclu pentru a admira de la înălțime minunăția  traseului alpin.Drumeția se continuă pe cursul Lotrului către Obârșia Lotrului unde se poate face un popas de noapte.A doua zi putem coborî pe drumul ce leagă Voineasa de Petroșani pe Valea Jiețului.
Traseul poate fi efectuat și din zona Rusu cu întoarcere la pensiune , iar în fiecare zi se poate vizita un alt traseu din masivul Parâng.



vineri, 11 februarie 2011

Lacul Mija , Munții Parâng

Sunt poate mulți doritori de o aventură pe munte , dar singuri le este teamă să plece la un drum necunoscut .O pensiune turistică din apropierea orașului Petroșani s-a hotărât să organizeze  cu ghid , trasee turistice de o zi în Parâng.
Primul traseu descris excelent printr-un purpuriu de fotografii profesional realizate ne descrie traseul montan către lacul Mija.
Lacul Mija este situat la altitudinea de 1975 m este păzit de de Vârful Slivei în partea dreaptă a lacului.Traseul de acces este relativ ușor chiar și pentru exploratorii începători ai muntelui cu condiția de a avea un ghid experimentat și condițiile meteorologice să permită parcursul traseului.La munte , și mai ales la altitudinea de peste 1500  de metri , condițiile meteo sunt foarte schimbătoare, deseori turiștii se pot rătăci din cauza ceții.Traseul se poate realiza în condiții de siguranță primăvara ,vara , toamna.Traseul este interesant iarna pentru iubitorii de schi extrem și nu este recomandat neavizaților.
Traseul poate fi abordat din mai multe locații:
- Petroșani sau Petrila ,Valea Jiețului , cabana Mija sau mai sus pe Valea Jiețului de la cabana Groapa Seacă (pe traseu pot fi admirate și Cheile Jiețului).
- Petroșani , hotel Rusu sau pensiunea Bujor de Munte.
Personal , recomand varianta cu pensiunea Bujor de Munte unde există locuri de cazare de o calitate ridicată și traseul este mai accesibil urcând pe poteca de creasta pe sub Vârful Cârrja in două ore.

vineri, 4 februarie 2011

Popas spre... Europa

Drumul către Europa occidentală trece pe la Budapesta, fiecare popas în orașul dunărean maghiar ne dezvăluie aspecte noi ale aspectului modernist într-o combinație complementară cu istoria sa imperială.
Budapesta ,oraș maghiar fondat de celți , apoi a înflorit în epoca romană prin comerțul care se desfășura pe cele două maluri ale Dunării ,adică Buda(partea înaltă a orașului) și Pesta
(partea de șes inundabilă, când Dunărea nu mai are loc să curgă în drumul către Marea Neagră)
Podurile realizate mai târziu au pus bazele unirii celor două orașe, care mai târziu a devenit capitala Regatului maghiar.În Buda s-a realizat cetatea care domină și astăzi cu măreție și grandoare capitala Ungariei, fiind o mărturie vie a trecutului istoric a poporului maghiar.Construcția cetății a fost demarată de Sigismund de Luxemburg în anul 1417 ,dar măreția adevărată a fost obținută în timpul domniei lui Matei Corvin când palatul cetății a fost mărit și modernizat.În timpul celui de al doilea război mondial a fost distrus , dar reconstruit în timpul comunismului.
Budapesta a trebuit să suporte de-a lungul istoriei sale o serie de invazii și cuceriri temporare.Astfel primii care au cucerit Budapesta au fost turcii 1526 (au stat 145 de ani și au construit cele mai multe băi ale orașului) , apoi germanii(care au adus rigoarea caracteristică popoarelor germanice), în timpul celui de al doilea război mondial au dus lupte aprige cu Armata Roșie distrugând o mare parte a orașului , iar în 1956 a fost rândul rușilor să defileze cu tancurile în capitala maghiară aducând haos și totalitarism.Cu toate aceste distrugeri temporare ale orașului Budapesta a fost reconstruită de fiecare dată, păstrând caracterul imperial și cosmopolit.
O singură vizită la Budapesta nu este de ajuns, pentru a cunoaște misterul acestei capitale , trebuie să revii mereu în drumul către occident, să descoperi istoria și cultura sa, mâncarea tradițională maghiară , localurile cu iz occidental, construcțiile moderne și nu în ultimul rând să-ți planifici o croazieră pe Dunăre  pentru a admira din plin farmecul unei capitale dunărene.

Ungaria

Ungaria

Ungaria

Ungaria

Ungaria

Ungaria

Ungaria

Ungaria

Faceți căutări pe acest blog