miercuri, 28 decembrie 2011

Straja, stațiune montană cu aspirații austriece


Stațiunea Straja aflată în apropierea localității Lupeni (cunoscută pentru grevele minerilor din 1929 și 1977) reprezintă cea mai frumoasă surpriză din Valea Jiului postdecembristă.Deși aflată la o altitudine de doar 1445 m în Munții Vâlcan, se bucură de 7 pârtii de nivel național, dotate cu teleschi și instalații de iluminat și telescaun de la baza muntelui.
În urmă cu 20 de ani la Straja exista doar cabana E. M. Lupeni și câteva mici căbănuțe ale localnicilor, iar schiul se practica doar de către împătimiții muntelui din zonă.La inițiativa unui important om de afaceri din zonă, cu un plan destul de bine pus în practică s-a reușit obținerea în 2002 a statutului de stațiune montană.Mai este mult de muncă, dar primul pas a fost realizat, chiar dacă marile investiții încă bat la poarta stațiunii.
Un fapt demn de remarcat este finalizarea și asfaltarea drumului montan între Lupeni și Straja, permițând autoturismelor parcarea chiar în apropierea cabanelor, însă autoritățile locale nu au reușit eliminarea drumului îngust pe singură bandă de la baza muntelui.O stațiune cu aspirații austriece trebuie să găsească soluții de detaliu.
Apariția în Lupeni la la baza muntelui a unui complex hotelier, refacerea drumului principal de acces la stațiune sau pachete turistice petntru sezonul de vară ar contribui la atragerea unui număr mai mare de turiști.
Straja este o stațiune nouă cu mare potențial turistic, care poate deveni peste ani un nume emblematic pentru turismul românesc, și poate contribui pentru transformarea Vaii Jiului într-o nouă Vale a Prahovei odată cu declinul zonei carbonifere.
O sistematizare a stațiunii Straja este necesară pentru dispariția cocioabeler construite la începuturi, și apariția de complexe turistice hoteliere care să ofere confort și posibilități multiple de recreere cu grad mai ridicat de ocupare.
Fără investiții importante în infrastructura de cazare și ocuparea timpului de după coborârea de pe pârtie vor fi doar aspirații austriece fără a atinge obiectivul propus.Una peste alta Straja este o bună alternativă turistică pentru practicanții schiului la costuri mult mai reduse decât în stațiunile prahovene.
 
Lupeni
Lupeni
Lupeni
Lupeni
Lupeni
Lupeni
Lupeni
Lupeni
Lupeni

Un comentariu:

Faceți căutări pe acest blog