vineri, 11 noiembrie 2011

Zagreb, o capitală altfel a Croației


          Travesând Croația este inevitabil să nu poposești în capitala statului croat Zagreb, un orășel de numai 800000 de locuitori care ne aduce aminte de Timișoara noastră.Un oraș nu foarte celebru, fără fala unei mari capitale europene, dar în spiritul orașelor croate cu clădiri medievale bine conservate și parcă o dorința de a impresiona nu prin măreție, ci printr-o expunere modestă dar încărcată  măndrie specifică tinerelor state recent născute.
          Câteva ore sunt suficiente de a parcurge la pas zona centrală bine conservată cu străduțe înguste și pietruite, iar când obosești te poți odihni la unul din numeroasele localuri de pe traseul Orasului Vechi sau Orasul de Sus, așa cum este denumită zona medievală a orașului.
          Arhitectura Zagrebului, străzile, piețele orașului de Sus și de Jos, piețele verzi în aer liber, bisericile și monumentele sunt martorii unei istorii care a rezistat cu succes ritmului rapid al vieții de la sfârșitul secolului trecut și controverselor istorice pe din care croații au ieșit învingători.
          Parcurile orașului Zagreb sunt îngrijite și curate, iar în unele parcuri întâlnim arbori de dimensiuni uriașe care au rezistat vitregiilor timpului și războaielor duse de.
          Ca obiective principale de vizitat la Zagreb aș enumera următoatele: Muzeul Tehnic, unde găsim reconstituiri ale celebrului  inventatorului Nikola Tesla acest geniu de origine româno-croată, dar care a găsit celebritatea în Statele Unite ale Americii, Catedrala  Sf.  Sava, Biserica Sf,. Marcu sau Fortãreata Kalemegdan.
          De remarcat rapiditatea cu care Croația s-a impus pe circuitele turistice europene, fără fonduri comunitare, ci printr-o promovare activă și eficientă și reușind să pună în valoare stațiunile turistice, clădirile  istorice, relieful senzațional brăzdat de șosele impecabile ce traversează zonele montane cu tuneluri cu lungimi de ordinul kilometrilor semnalizate perfect.
          Pentru mine Croația reprezintă un model de brand turistic, un model care noi românii îl așteptăm de foarte mult timp,  un model de comportamemt germanic pe care îl respect foarte mult. Punctualitatea și hotărârea , bunul simț și ospitalitatea, dar și o moștenire imperială din vechiul imperiu Austro-Ungar.  Au pus rapid zonele croate pe harta turismului mondial.
          De recomandat pentru amatorii de  suveniruri care vizitează Zagreb  stiloul cu bilă, inventat de Slavoljub Penkala din Zagreb în urmă cu mai bine de 80 de ani, și cravata, un accesoriu numit după călăreți croați care au luptat pe fronturile europene din războiul de treizeci de ani .
 
Croatia

Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia
Croatia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog