joi, 7 iulie 2011

Transalpina (varianta Petroșani – Novaci)



Dacă paternitatea Transfăgărășanului este destul de clară, începuturile Transalpinei sunt neclare, după unele surse romanii sunt cei care au pus temelia acestui drum în dorința de a cucerii Dacia , dar adevărata inaugurare a drumului s-a făcut în 1938 de către regele Carol al II-lea.
Transalpina se mai numește și ,,Drumul regelui’’, a fost reabilitat în timpul celui de al doilea război mondial de către armata germană din motive militare.A treia restaurare a drumului și asfaltarea sa este aproape de final.Drumul este practicabil, eu personal am parcurs traseul plecând din Petroșani, via Groapa Seacă , către  Obârșia Lotrului, iar de aici spre stațiunea Rânca de unde am coborât către Novaci, Crasna, Săcelu, Tg. Jiu.
Important de menționat este faptul că drumul regal este cel mai înalt drum din România , altitudinea maximă fiind atinsă în pasul Urdele la 2145m.Pe parcursul traseului auto montan se poate admira de la înălțimea platoului Păpușa spre căldarea Muntinului, lăcuțul Muntinul, întindere 0,2 ha și o adâncime de 1,5m, fiind singurul lac din bazinul Latoriței care se vede de pe traseul auto a drumului regal.
Drumul de la Petroșani spre Obărșia Lotrului nu este încă reabilitat, se circulă cu dificultate, dar traseul merită de vizitat datorită peisajului sălbatic de pe  valea Jiețului , unde ne întâlnim cu cascada de la cheile Jiețului și putem poposi la cabana Mija sau Groapa Seacă.
Cred că realizatorii Top Gear ar fi fascinați să parcurgă traseul Transalpinei și ar marca pentru România un nou punc turistic important.Temerile mele sunt legate de întreținerea drumului și arealului montan intact, iar speranța mea este că odată cu reabilitarea drumului să nu se intensifice poluarea și masacrarea pădurilor din zonă.Sper de asemenea ca platoul Păpușa să nu devină parcare pentru autoturisme și să fie invadată de pet-uri.Oare putem fi civilizați să păstrăm nealterat golașul alpin?





Transalpina

Transalpina

Transalpina


Transalpina



Transalpina


Transalpina

Transalpina

Transalpina

Transalpina

Transalpina

Transalpina


Transalpina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog