duminică, 5 decembrie 2010

Drumul către Meteora

O vizită la Meteora este întotdeauna fascinantă pentru orice om care ajunge pe piscurile stâncilor pe care sunt așezate celle mai minunate așezăminte monahale creștin-ordoxe.Mii de vizitatori din întreaga lume vin pe piscurile Meteorei pentru a admira frumoasele mănăstiri , simbol al creștinității ortodoxe.
Meteora, impresionant Ansamblu Monahal Ortodox, se  află  în apropierea orasului Kalambaka și a Muntilor Pind, in partea de nord-vest a Câmpiei Thesaliei.La poalele Meteorei găsim orașul Kalambaka renumit pentru atelierul unde se confecționează poate cele mai frumoase icoane creștin ordoxe. Meteora înseamna in limba greacă “suspendat în aer”, descriere inspirata a așezămintelor monahale construite pe vârfuri de stânci aproape netede.
Mămăstirile din Meteora au fost construite în Evul mediu și in perioada ocupării Greciei de către Imperiul Otoman, între anii 1453-1829, Centrul Monastic Meteora numara în prezent 24 de mănăstiri, unele dintre ele ajunse ruine: Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie sau Sfântul Nicolae Padova, cinci dintre ele sunt inca functionale si foarte bine conservate: Marele Meteor,Varlaam ,Sfânta Treime, Russanou și Sfântul Ștefan, 5 dintre mănăstiri fiind mănăstiri de călugari și o mănăstire locuită de maici.
Pe platoul celei mai înalte creste din ansamblul de stânci de la Meteora, la altitudinea de 613m se afla Matele Meteor, mănăstire cu hramul Schimbarea la fată, este superlativul mănăstirilor din ansamblul Meteora. Cea mai frumoasa si cea mai mare dintre mănăstiri, locuită de până la 300 de monahi și eremiți în secolele XVI-XVIII, Mănăstirea Meteor a fost construită de Sfântul Atanasie Meteoritul ca o mica sihăstrie la început și transformată în jurul anului 1344 de Ioasaf si Simeon în impunătoarea construcție pe care o putem admira astazi. Frumoasa frescă interioara care se poate admira pe pereții mănăstirii aparține școlii cretane din secolul al XVI-lea.  Accesul în mănăstire se face în prezent pe un lung sir de scări săpate în stânca întrerupte din loc in loc de mici tuneluri.  Mănăstirea adăpostește un muzeu în care se pot admira obiecte de cult și haine bisericești, iar într-una dintre din curțile interioare se poate admira încă un afet de tun.
Periplul nostru turistic a însemnat și o vizită la la un atelier de confecționat icoane sfințite la mănăstirile de pe Meteora.Peisajul de tip selenar care te înconjoară îți dau fiori, dar îndarătnicirea călugărilor care secole au rezistat pe aceste meleaguri îți dă încredere în capacitatea omului de adaptare și rezistență în fața vicisitudinilor naturii și istoriei.
Meteora


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog